Vrste podnih grejanja

U odnosu na to u kojoj fazi se nalaze radovi na samom objektu tj. da li postoje urađene ravnjajuće košuljice ili ne (što je veoma bitno zbog vavršnih visina po ugradnji podnih obloga), možemo se odlučiti za dve vrste podnog grejanja.

Prvo rešenje jeste podno grejanje koje se izvodi električnim grejnim kablovima, a drugo rešenje predstavljaju električne grejne mreže.

Dve najbitnije razlike između ova dva sistema jesu:

  1. Razlika u debljini između ova dva načina podnog grejanja – Električni grejni kablovi su debljine od 8mm do 10mm i oni se montiraju pre izrade ravnjajućih košuljica, tako da po završetku polaganja oni će biti utopljenu u samu ravnjajuću košuljicu. Preporučena debljina košuljice sa podnom oblogom je od 4cm do 7cm. Električne grejne mreže su debljine oko 4mm i njihova montaža se vrši na ravnjajuću košuljicu preko koje se navlači sloj građevinskog lepka i završna obloga. U ovom slučaju debljina maretijala iznad grejne mreže zavisi samo od debljine završne obloge.
  2. Razlika u snazi po m² – Kod električnih grejnih mreža snaga je fabrički definisana na 100W/m², 150W/m² i 160W/m², u zavisnosti od namene grejne mreže. Kod električnih grejnih kablova snaga po m² se određuje prilikom ugradnje (montaže). Snaga za podna grejanja iznosi 150W/m² kada se radi o osnovnom grejanju u prostoriju i od 100 W/m² do 120 W/m² kada je reč o dopunskom grejanju prostorije (efekat toplog poda).

Inače električni grejni kablovi se koriste još i za zagrevanje spoljnih površina (otapanje snega i leda sa kolotraga, staza, stepeništa, terasa), otapa snega i leda iz oluka, zagrevanje cevnih sistema, grejanje u plastenicima i staklenicima itd…