Norveški radijatori

Tokom zimskih perioda troškovi grejanja predstavljaju jednu od bitnijih stavki za kućni budžet, zbog toga, sve veći broj ljudi pokušava da nađe alternativu, kako bi im troškovi grejanja bili niži. Oni koji nemaju mogućnosti da se okrenu drugim sistemima grejanja, kao što su npr. grejanje na čvrsta ili druga goriva, teže da pronađu jeftiniji angažman u nekom od sistema grejanja na struju.

U tu svrhu, norveški radijatori su jedan od najboljih izbora, zato što su jedan od najefikasnijih sistema električnog grejanja.

Kako funkcionišu norveški radijatori

Norveški radijatori funkcionišu na veoma efikasan način, korišćenjem sistema konvekcije za transfer toplote.

To je zapravo proces u kome se neka tečna supstanca, koja se koristi za grejanje, što može biti gas, voda ili čak i neka tečnost, zagreva mešanjem, bez ikakve upotrebe ventilatora, putem ulaznog otvora, gde zapravo ulazi vazduh, i izduvnog otvora, gde topao vazduh izlazi, nakon što je proces završen.

Ovo je moguće zato što norveški radijator ima specijalno dizajniran grejač, čija je termička provodljivost poprilično visoka, što mu, uz veliku radnu površinu, pomaže da brzo i efikasno ugreje prostoriju.

Kako postići optimalan rad norveških radijatora

Što se tiče postizanja optimalnog rada norveških radijatora, postoji nekoliko bitnih stvari koje morate imati na umu:

 • Pozicija radijatora – norveški radijator daje optimalne rezultate kada je postavljen u blizini prozora, ili nekog drugog otvora, zato što tada znatno brže i efikasnije uvlači vazduh koji se zagreva i vraća nazad u prostoriju.
 • Izolacija – najbitnija stvar kod upotrebe norveških radijatora je da imate dobru izolaciju u kući ili stanu. U suprotnom, sve nade o uštedi električne energije su uzaludne.

Kako biste obezbedili optimalan rad norveškog radijatora, morate biti strpljivi, zato što će vam biti potrebno neko vreme da dostignete odgovarajuću temperaturu. Nakon što postavite termostat na npr. 20 stepeni, potrebno je otprilike 12 sati do 1 dan, da se cela prostorija prilagodi temperaturi. Ako osećate da to ipak nije temperatura koja vam najviše odgovara, pomerite je za 1 stepen, i opet sačekajte 24 časa, pre naredne promene.

Nakon što ste zadovoljni sa temperaturom, više ne morate dirati termostat. Čak možete i podesiti tajmer, koji obezbeđuje da se termostat pali kada je to potrebno. Npr. ako ste van kuće ili stana, možete smanjiti intenzitet grejanja, i podesiti termostat da se upali i zagreje prostoriju u određeno vreme. Na taj način se konstantno održava optimalna temperatura, i samim tim, štedi na struji, što je ultimativno i cilj.

Ono što morate znati je da svako povećanje temperature iznad optimalne dovodi do povećane potrošnje električne energije za oko 7%. Kako biste to izbegli, vodite računa o sledećem:

 • Postepeno povećavajte temperaturu, dok ne postignete željeni komfor, zato što nije efikasno naglo povećati temperaturu sa npr. 20 na 26 stepeni.
 • Ukoliko inicijalno postavite visoku temperaturu, to ne znači da će se prostor brže zagrejati.
 • Ako je spoljna temperatura niska, ne morate sami povećavati temperaturu na termostatu. Termostat će sam regulisati temperaturu, tako da će uvek biti na optimalnom nivou.

Prednosti norveških radijatora

U ovom delu sumiraćemo najbitnije pozitivne strane korišćenja norveških radijatora za grejanje vašeg stambenog prostora.

 • Norveški radijatori dovode do smanjene potrošnje električne energije
 • Estetski su veoma privlačni
 • Precizni su prilikom održavanja zadate temperature
 • Mogu se koristiti u prostorijama gde je vlažnost vazduha veća
 • Poseduju električni termostat, za automatsko održavanje optimalne temperature
 • Sprečavaju pojavu suvog vazduha
 • Ne poseduju ventilatore, što zapravo znači da ne podižu prašinu. Ovo je veoma bitno za osobe sa respiratornim problemima i alergijama

Ponuda i prodaja norveških radijatora

Kao posebnu ponudu, za vas izdvajamo sledeće:

Konvektorski radijatori BETA sa elektronskim termostatom (5-30⁰C) sa SCHUKO utikačem

 • Elektronski termostat omogućava tih i miran rad radijatora. Preciznost je +/- 0,1⁰C
 • Zahvaljujući kontrolnom točkiću (potenciometar), regulisanje temperature je veoma jednostavno
 • Površinska temperatura radijatora je manja od 60⁰C. Visina je manja od 389mm
 • Radni napon je 230 VAC +10% -15%, uz stepen zaštite IP21
 • Garancija 5 godina

Za sve informacije o ceni norveških radijatora, uslovima i načinu prodaje i ugradnji možete nas kontaktirati na email: office@sobel.rs ili telefonom: 011/3087-507