Grejni kablovi

Suština električnog podnog grejanja je grejni kabal koji ne stari i kome nije potrebno održavanje ili zamena, kao što je to recimo slučaj kod gorionika ili u klasičnoj tehnici grejanja. Korisnik ne mora brinuti o skladištenju energenata i održavanju sistema. Izvor energije je uvek i u svako doba na raspolaganju. Osim toga, visoka pouzdanost, dugovečnost grejnih kablova kao i ekonomičnost tokom eksploatacije dovoljni su razlozi da se opredelite za ovu vrstu grejanja. Visoki komfor, prijatnu i ravnomernu raspodelu toplote u prostoru kao i raspoloživost čitave površine prostorija jer nema grejnih tela u ovom slučaju dobijate „gratis“.

Kada je reč o bezbednosti kod električnog podnog grejanja ona je iznad svih ostalih vrsta grejanja:

  • nema zapaljivih energenata (gas, nafta, ugalj…)
  • nema dostupnih metalnih delova na kojima se može pojaviti opasan dodirni napon usled kvara na kotlu, pumpi…
  • nema vode kojom se pune grejne instalacije. Voda može da zamrzne ako sistem duže vreme ne radi u toku zime, izazove pucanje radijatora i izlije se iz sistema.
  • električni grejni kablovi su celom dužinom opleteni bakarnim opletom koji se vezuje na zaštitno uzemljenje tako da u slučaju mehaničkog oštećenja tokom ugradnje ili kasnije dolazi do trenutnog iskakanja osigurača ili diferencijalne sklopke. Ovaj oplet ujedno štiti i od elektromagnetnog zračenja tako da je jačina elektromagnetnog zračenja mereno na nivou poda nula.

Instaliranje grejnih kablova je brzo i jednostavno. Najpre se na ravnu površinu poda postave i fiksiraju montažne trake koje imaju fabrički urađene hvataljke za držanje kabla. Grejni kabal se postavlja poprečno na montažne trake na određenom rastojanju koje zavisi od instalisane snage po m². Kada grejnim kablom prekrijemo celu prostoriju u vidu zmijolike forme hladni kraj se dovodi u kutiju u kojoj se vrši spajanje sa termostatom i napojnim kablom. Termostat se montira u kutiju Ø60mm (ugradni) ili preko kutije (nadgradni). Senzor termostata se kroz PVC rebrasto crevo uvodi u pod i pozicionira na sredini između kablova. Preko grejnih kablova se postavlja košuljica (estrih) 3-8cm a zatim završna podna obloga.

Najbolji efekti grejanja se postižu podnim oblogama od keramike, mermera, granita i prirodnog kamena što ne isključuje ostale vrste podnih obloga. Radi veće efikasnosti i boljeg iskorišćenja toplotne energije preporučuje se postavljanje termoizolacije ispod grejnih kablova. Grejni kablovi koji se koriste za podna grejanja su snage 15…18w/m. U našoj ponudi su kablovi snage 17w/m sa fabrički predefinisanim dužinama od 9.8m …152m , i sa integrisanim hladnim krajem dužine 3m.

REGULACIJA TEMPERATURE
Kada su pre više od 20 godina počela da se primenjuju podna grejanja u stambenim objektima ubrzo su došla na loš glas. Glavne zamerke su se odnosile na neprijatno visoku temperaturu poda i na pogoršanje stanja kod osoba koje su bolovale od vaskularnih bolesti. U čemu je bio problem?

Prva podna grejanja rađena su cevima kroz koje je cirkulisala topla voda koja se zagrevala kotlovima za radijatorsko grejanje. Česti su bili slučajevi kombinovanja radijatorskog i podnog cevnog grejanja. Regulacija temperature je vršena na kotlu pomoću sobnog termostata koji je merio temperaturu vazduha u jednoj prostoriji. Zbog takvog neodgovarajućeg načina regulacije posebno u objektima koji nisu dobro termički izolovani dolazilo je redovno do pregrevanja poda.

Razvojem novih tehnologija na tržištu se pojavila nova generacija termostata namenjenih regulaciji temperature poda kod električnih podnih grejanja. Oni poseduju temperaturne senzore koji se postavljaju u pod i tako precizno regulišu temperaturu u svakoj prostoriji posebno, na nivou zadatih vrednosti. Posebno su praktični takozvani inteligentni (programabilni) termostati koji omogućavaju da za svaki dan u nedelji i za bilo koje vreme u toku dana nezavisno možete podesiti željenu temperaturu. Električna podna grejanja su najprikladnija za integrisanje u sistem „pametnih kuća“ gde imate još veće mogućnosti programabilnog i daljinskog upravljanja.

Na osnovu izjava mnogih zadovoljnih korisnika odgovorno mogu da kažem da je električno podno grejanje najprijatnije, najzdravije, najkomfornije i najbezbednije nama dostupno grejanje a pri tom vrlo ekonomično i ekološki čisto.

Tagged with: ,