Grejne mreže

Tanke grejne mrežice u osnovi, predstavljaju grejni kabal redukovane debljine (3…3,5mm) postavljen preko fiberglas mrežice u vidu zmijolike forme sa već definisanom snagom po m². Mrežice su sa jedne strane samolepljive što znatno olakšava postavljanje na ravnim i čistim površinama.


Postoje dva osnovna razloga da odaberete grejne mrežice umesto grejnih kablova:

  • Znatno jednostavnija i lakša ugradnja (samo se rasprostre po površini poda jednostavnim razmotavanjem rolne). Mala debljina (3…3,5mm) tako da se može utopiti u sloj lepka za keramiku te nije potrebno raditi košuljicu (estrih). Ovo je posebno značajno kad nemamo mogućnosti za povećanje visine poda (adaptacije, naknadni rad koji nije predviđen projektom…).

  • Same grejne mrežice su skuplje u odnosu na grejni kabal, ali cena rada, montažnog pribora i cena izrade košuljice (estriha) u potpunosti kompenzuje tu razliku. Grejanje tankim grejnim mrežicama je efikasnije u pogledu brzine reagovanja na zadate temperature jer je grejno telo neposredno ispod završnog poda. Ovde imamo manju akumulaciju toplote, a samim tim i manju tromost celog sistema. Za naše klimatske uslove preporucena instalisana snaga je 150W/m² za osnovno grejanje a kada je podno grejanje dopunsko, instalisana snaga može biti 100…120W/m².

U našoj standardnoj ponudi imamo grejne mrežice širine 0,5m i 1,00m, specifične snage 150W/m² i 160W/m². Ponuđene grejne mrežice su sa površinama od 0,75m² do 10m². Sa grejnim kablom koji je na mrežici fabrički je spojen hladni kraj dužine 3m.


REGULACIJA TEMPERATURE
Kada su pre više od 20 godina počela da se primenjuju podna grejanja u stambenim objektima ubrzo su došla na loš glas. Glavne zamerke su se odnosile na neprijatno visoku temperaturu poda i na pogoršanje stanja kod osoba koje su bolovale od vaskularnih bolesti. U čemu je bio problem?

Prva podna grejanja rađena su cevima kroz koje je cirkulisala topla voda koja se zagrevala kotlovima za radijatorsko grejanje. Česti su bili slučajevi kombinovanja radijatorskog i podnog cevnog grejanja. Regulacija temperature je vršena na kotlu pomoću sobnog termostata koji je merio temperaturu vazduha u jednoj prostoriji. Zbog takvog neodgovarajućeg načina regulacije posebno u objektima koji nisu dobro termički izolovani dolazilo je redovno do pregrevanja poda.

Razvojem novih tehnologija na tržištu se pojavila nova generacija termostata namenjenih regulaciji temperature poda kod električnih podnih grejanja. Oni poseduju temperaturne senzore koji se postavljaju u pod i tako precizno regulišu temperaturu u svakoj prostoriji posebno, na nivou zadatih vrednosti. Posebno su praktični takozvani inteligentni (programabilni) termostati koji omogućavaju da za svaki dan u nedelji i za bilo koje vreme u toku dana nezavisno možete podesiti željenu temperaturu. Električna podna grejanja su najprikladnija za integrisanje u sistem „pametnih kuća“ gde imate još veće mogućnosti programabilnog i daljinskog upravljanja.

Na osnovu izjava mnogih zadovoljnih korisnika odgovorno mogu da kažem da je električno podno grejanje najprijatnije, najzdravije, najkomfornije i najbezbednije nama dostupno grejanje, a pri tom vrlo ekonomično i ekološki čisto.

Tagged with: ,